Uvažujete o prodeji nemovitosti? Chcete prodat dům, který jste zdědili po babičce? Určitě přemýšlíte, co vše je nutné zařídit, co vše zajistit a obstarat. Zvládnete to sami, nebo využijete služeb realitního makléře?

Na začátku může chybovat každý

Každý si na začátku řekne, že to zvládne sám. Přece nebudu dávat peníze někomu jinému za něco, co zvládnu sám! Na prodeji nemovitosti přece nemůže být nic složitého. Napsat inzerát na nějaký web, samozřejmě oslovit známé… 

Po pár neúspěšných pokusech, kdy Vám nevolá žádný zájemce, a volají jen realitní kanceláře, začnete ztrácet půdu pod nohama. Zas taková legrace to není.

Tak jako s bolavým kolenem jdete k ortopedovi a rozbitou spojku Vašeho motorového miláčka necháte opravit u automechanika, tak prodej realit nechte na realitním makléři

Exkluzivní spolupráce s realitním makléřem znamená, že makléř chrání i vlastní investice jako je čas, energie, příprava Vaší nemovitosti. Je to win-win strategie: makléř investuje, aby nemovitost byla v co nejlepším možném stavu, investuje dále nemalé finanční prostředky do cílené inzerce a je v jeho zájmu, aby prodal Váš byt nebo dům co nejlépe. A profitují všichni, prodávající i makléř.

Ještě stále máte v hlavě kalkulačku, která Vám odečítá tisíce, které makléři budete muset zaplatit? Tak to zkuste obráceně. Do té své kalkulačky naťukejte hezky všechno:

-       všechen čas, který snaze o prodej nemovitosti budete muset věnovat (příprava inzerátu, focení, prohlídky, jednání s potenciálními zájemci, jednání s úřady, hypotečními bankami) 

-       náklady na inzerci, 

-       náklady na přípravu nemovitosti (fotografie, příprava půdorysů, 3D scan nemovitosti, videoprohlídka)

-       právní servis, včetně úschovy finančních prostředků.

A potom další klíčová věc – budete muset správně stanovit prodejní cenu. A to nejde jenom tak, že se podíváte, za kolik se prodávají srovnatelné nemovitosti. Je těžké zjistit, jak dlouho se daná nemovitost prodává, v jaké situaci je majitel, jestli potřebuje peníze hned nebo na ně nespěchá. 

A ono se to nasčítá, není to jen sednout si večer k počítači a napsat na inzertní realitní portál, že prodáváte pěkný byt či domek v Praze. Prodej nemovitosti, to totiž není jen sepsat parádní inzerát a nafotit pěkné fotky. Je to spousta další práce, od správného a reálného ocenění nemovitosti, přípravu nemovitosti na prodej, cílené inzerce až po právní servis. Proč zbytečně utrácet čas, který většinou nemáte, něčím, co někdo jiný umí líp, protože se této práci věnuje na plný úvazek? 

Váš osobní realitní makléř  

Profesionální realitní makléř zobchoduje Vaši nemovitost rychle a za co nejvíce peněz. Protože o to tady jde, každý chce přece prodat co nejlépe. A opravdu dobrý realitní makléř je vždy na Vaší straně a snaží se zpeněžit Vaši nemovitost k Vaší spokojenosti. Skutečně kvalitní realitní makléř využívá mnoho moderních postupů, aby nemovitost prodal co nejvýhodněji.

Pokud se však rozhodnete uzavřít se zkušeným a prověřeným realitním makléřem exkluzivní smlouvu, můžete se spolehnout, že Váš realitní makléř:

  • připraví nemovitost k prohlídkám a postará se o fotostaging – vyladí interiér nemovitosti, tak aby udělal co největší dojem na kupujícího,
  • pokud je nemovitost prázdná, vybaví interiér nábytkem, aby se zájemce cítil v interiéru komfortně – homestaging
  • zajistí profesionálního fotografa,
  • doporučí drobné úpravy interiéru – i takový kapající kohoutek, zaschlá skvrna na zdi nebo prasklé okno, může totiž negativně ovlivnit dojem kupujícího,
  • nechá zpracovat 3D scan nemovitosti (například  https://my.matterport.com/show/?m=7KLgbgGaTLS),
  • natočí videoprohlídku,
  • vytvoří samostatnou webovou stránku prodávané nemovitosti (například www.bytudoxu.cz),
  • inzeruje v dané lokalitě i na realitních portálech,
  • využívá placenou inzerci na sociálních sítích,
  • zajistí právní servis, zápis do katastru i úschovu peněz u notáře,
  • zařídí vyklizení nemovitosti, stěhování i malování,
  • zprostředkuje inspekci nemovitosti, abyste se vyvarovali případným reklamacím na skryté vady,
  • organizuje prohlídky nemovitosti,
  • je profík při jednání se zájemci,
  • nenechá se dotlačit ke slevě.

Pokud to nemovitost umožňuje, realitní makléř prodává nemovitost formou aukce, kdy je výrazná šance, že se lidé o nemovitost prakticky poperou a ve výsledku se nemovitost prodá ještě dráž, než by majitel čekal

Umíte si představit, že děláte toto všechno, a ještě k tomu žijete svůj běžný soukromý i pracovní život? 

Ano, když spolupracujete s realitním makléřem, platíte mu provizi. Pokud ale makléř zajistí veškeré zmíněné body, může cenu navýšit a prodat Vaši nemovitost o 5 – 7 % výhodněji, než jste předpokládali. A to je daleko více, než činí provize makléře. 

Makléř si na sebe jednoduše vydělá, a navíc majitel prodává nemovitost bez jakýchkoliv starostí, navíc s právní jistotou. Vy si můžete být jisti, že po právní stránce je vše v pořádku, včetně úschovy peněz u prověřeného advokáta či notáře.

Tak jako právník hájí Vaše zájmy při soudním procesu, tak realitní makléř chrání Vaše zájmy při prodeji a nákupu realit. A platit právníkovi se Vám zase nezdá nesmyslné, že?

Spolupracujte tedy vždy pouze s jedním realitním makléřem, kterého si však předem dobře prověřte. 

Jak makléře prověřit?

Podívejte se:

  •       jaké má nemovitosti v nabídce
  •       jak jsou nemovitosti připravené
  •       zda má inzerát videoprohlídku či 3D scan nemovitosti, aby nemovitost působila atraktivně, 
  •       kdy naposled topoval inzerát, aby byl na čelním místě ve vyhledávání,
  •       jaké jsou na jeho práci reference, 
  •       zda je dohledatelný a má svou webovou stránku, 
  •       jak je aktivní na sociálních sítích a jak se vyjadřuje k dění na realitnímu trhu.

Co se stane, pokud prodává nemovitost více makléřů? 

Můžete samozřejmě spolupracovat i s několika realitními makléři najednou. Pokud zadáte prodej několika makléřům, nastane souboj o co nejrychlejší prodej nemovitosti bez ohledu na cenu prodávaného objektu. Navíc nikdo z makléřů nebude chtít investovat do přípravy nemovitosti, do kvalitních fotografií či do reklamy. Jde především o výhru, kdo z oslovených makléřů prodá nemovitost rychleji a získá provizi. 

Z tohoto důvodu Vás budou tlačit s cenou dolů, jen aby příslušný obchod získal konkrétní makléř bez ohledu na skutečnost, že nemovitost by se dala prodat za vyšší cenu.

A buďte si jistí, že takový makléř rozhodně nebude hájit Vaše zájmy.

Důvěřujte profesionálům a prodejte nemovitost efektivně i v dnešní době. 

Já osobně si vybírám nejlepší odborníky z oboru, spolupracuji se zkušenými právníkybankéři i finančními poradci, najímám profesionální fotografy i designéry, tak abych svým klientům zprostředkoval co nejvýhodnější prodej jejich nemovitosti

Na mém webu se můžete přesvědčit o způsobu mé práce formou autentických referencí od mých klientů.

Zvažujete prodej nemovitosti? Zarezervujte si na mém webu termín online konzultace zdarma ještě dnes.